Hollanda’da Fikri Mülkiyet

Hollanda ile Ticari İlişkilerinizin Güvenli Yolu

Telif Hakları Kanunu

Telif Hakları Kanunu, belirli işleri korumak için oluşturulmuştur. İşin korunması için yapan kişinin “kafasında” oluşmuş olması gerekmektedir. Bu iş, bir resim ya da heykel gibi bir sanatsal ürün olabileceği gibi, müzik, edebi eser, bilimsel makale, şarkı sözü veya yazılım gibi her şey olabilir.

Telif Hakları Kanunu işi oluşturan kişiyi, işin kanunsuz yayınlanması ya da yeniden üretilmesinden korumaktadır. Hollanda’da işveren altında çalışan kişilerin oluşturduğu eserler, aksi sözleşme ile belirlenmedikçe, işverene aittir.

Ayrıca yazar, oluşturduğu işe ilişkin telif haklarını üçüncü bir kişiye satarak ya da bağışlayarak transfer etme hakkına sahiptir. Telif Hakkının satışı ya da bağışlanması, telif hakkına ilişkin lisans işlemleri transferi olarak da gerçekleştirilebilir. Bu durumda fikri mülkiyet sahibi halen yazar olacaktır.

Telif hakkı, Hollanda’da, yasal işlemlerin yapılması ile başlangıç noktası işin üretildiği an olmak üzere, geçmişe etkili olarak başlar. Telif hakkı sahibi, çoğu durumda, ürünün tekrar basılması, yeniden yapılması gibi özel haklara sahiptir. Telif hakkı sahibinin izni olmaksızın herhangi bir şekilde işi kullanılamaz.

Yazarlar, ürettikleri eserleri yeniden basım hakkına sahip olup, eserlerinin izinleri dışında kullanılması durumunda tazminat hakkına sahiptirler. Bu duruma fikri mülkiyet ihlali denilmektedir. Yazar, ihlal eden kişiyi durdurmak ve zararların tazminini talep etmek hakkına sahiptir. Bu konuya ilişkin detaylar: “Fikri Mülkiyet İhlalleri” sayfasında açıklanacaktır.

Marka Kanunu

Marka, şirketler tarafından ürün ya da hizmetlerini ifade etmek üzere kullanılan ayrıcı özelliklere sahip bir işaret, sembol veya kelimedir. Ayrıca markanın şirketin fikri mülkiyeti olması gerekmektedir. Bir markanın korunabilmesi için marka ajansına başvurulması gerekmektedir. Bu başvuruların, Benelux (Hollanda-Belçika ve Lüksemburg) çevresinde koruma için, Benelux Marka Ofisi’ne, Avrupa Birliği seviyesinde koruma için Avrupa Marka Ofisi’ne ve dünya çapında koruma için ise Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu’na yapılması gerekmektedir.

Belli bir bölgede koruma için başvurulduğunda, marka sadece o bölge içerisinde korunacaktır. Başvuru yapıldığı andan itibaren markanın fikri mülkiyet sahibinin izni dışında kullanılamaz. Marka sahibi, kendi markası dışında markasını andıran kelime, şekil ve sembollere karşı da korunmaktadır. Zira bu tarz karışıklıklar marka ile korunma altına alınan ürün üzerinde olumsuz etkiler doğurabilmekte ve zarara sebep olabilmektedir. Örneğin; bir alt ürün markalı ürün ile tüketiciler tarafından karıştırılabilmektedir. Bir başka örnek ise, marka ile korunma altına alınan ürünün izinsiz kullanımı ile gelir elde edilmesidir.

Marka ihlalleri marka sahibine ciddi seviyede zarar verebilmektedir. Bu konuya ilişkin detayları Fikri Mülkiyet İhalleri sayfasından ulaşabilirsiniz.

Patent Hukuku

Yeni bir icat yahut yüksek endüstriyel potansiyel içeren buluşlarda patent başvurusunda bulunulabilir. Genellikle, patent başvurusu, mucit adına bir patent ajansı aracılığı ile yapılır. Patent ajansları, bu başvuruyu Hollanda Patent Ofisi’ne yapabilir. Bu başvuru ile belli ülkeler koruma alanı olarak eklenebilmektedir. Ayrıca patent başvurusu, Avrupa seviyesinde yahut dünya çapında da gerçekleştirilebilir. Patent, mucidin başvurduğu alan içerisinde, icatın kullanılması ve ticari olarak faydalanılması gibi özel haklar tanımaktadır. Özel haklar 20 yıllık süre için verilmekle birlikte, üçüncü kişilere karşı bir bütün olarak ya da kısmen kullanımın, üretimin, ticaretin durdurulması talebi hakkı sağlamaktadır.

Patent Sahibi, ihlal eden kişiyi durdurmak ve zararların tazminini talep etmek hakkına sahiptir. Bu konuya ilişkin detaylar: “Fikri Mülkiyet İhlalleri” sayfasında açıklanacaktır.

Tasarım ve Model Kanunu

Tasarım ve Model Kanunu ile yenilik getiren model ve tasarımlar koruma altına alınmıştır. Bu kanun ile bir ürünün ya da ürünün bir kısmının görüntüsü (münhasır özellikleri, çizgiler, kontur, renk, şekil,doku, ya da kurulum yahut yapımında kullanılan malzemeler) koruma altına alınmaktadır. Tasarımcı modellerden faydalanma hakkına sahiptir.

Model ve tasarıların yasa ile koruma altına alınabilmesi için modelin bir takım olması gerekir. Buna ek olarak takım olan modellerin yenilik içeren ve bireysel bir karakterinin olması gerekmektedir. Son olarak da kamu değer ve yapısına aykırı olmamak ve kayıtta bir teknik amacının olmaması durumundadır.

Yeni bir model başvurusu Benelux Çizim ve Tasarı Ofisi’ne yapılmaktadır. Bu ofis başvuruları, tüm gerekliliklerin taşınıp taşınmadığını inceleyerek değerlendirmeye alır. Eğer ki bu gerekler taşınıyor ise Tasarı ve Model Hukuku kapsamında 5 senelik koruma sağlanabilir. Bu başvuru toplamda 25 yılı aşmamak üzere 4 kez 5 yıllık periyodlar olarak uzatılabilir.

Tasarım ve model ihlalleri tasarı sahibine ciddi seviyede zarar verebilmektedir. Bu konuya ilişkin detayları Fikri Mülkiyet İhalleri sayfasından ulaşabilirsiniz.